lauantai 6. elokuuta 2011

Alkaa peellä, loppuu aalla, hianoo olla pohojanmaalla.

Terveisiä Isojoelta.


Isojoella sijaitsee maailman suurin perunankuorimaveitsi. Isojokelaiset kuorivat joskus (en muista vuotta) 1218 tuntia putkeen perunoita ja pystyttivät muistoksi suuren kuorimaveitsen.


Lauhanvuoren kansallispuisto on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Kansallispuiston alueella on mm. spitaalijärvi, jonka veden uskottiin aikoinaan auttavan mm. ihosairauksiin ja spitaaliin. Spitaalijärven ph on alhainen (n4,5), joka saattaa selittää parantavan vaikutuksen.


Kansallispuiston alueelta löytyy myös näkötorni, josta näkee kauas - mikäli uskaltaa kiivetä ylös asti. Mikäli sää on aivan kirkas, voi nähdä jopa 60-70 kilometrin päässä olevien Kaskisten ja Kristiinankaupungin korkeimmat tornit.


Näkötornissa on arvioitu vierailevan 10 000-20 000 ihmistä vuodessa.


Ehdottomasti näkemisen arvoinen on pirunpelto eli kivijata. Kivijata on jääkauden lopulla muodostunut laaja kivikko, joka koostuu hiekkakivestä mikä on Suomessa melko harvinaista. Pirunpellon poikki menee pitkospuut, lumettomana aikana kivijadan saakin ylittää vain pitkospuita pitkin.


Isojoen ehkä tunnetuin nähtävyys on Kyllikki Saaren suohauta.


Kyllikki Saari murhattiin 1953 ja haudattiin suonsilmäkkeeseen. Kuukausia myöhemmin Saaren ruumis löydettiin suosta ja siirrettiin hautausmaalle kirkon ovea vastapäätä. Murhaaja ei ole vieläkään selvinnyt.PS. Tämä ei ollut maksettu mainos, suosittelen ehdottomasti kaikille Isojoelle poikkeamista.

Ei kommentteja: